lauantai 18. elokuuta 2012

Pyhä-lohisoppa

Tämä lohisoppa on ehdottomasti juhlaruokaa, ei mitään jokapäiväistä herkkua. Teen tämän keiton aina mututuntumalla, siksi en osaa sanoa ruoka-aineista tarkkoja määriä. Mutta voin vakuuttaa, että tämä on aina yhtä herkullista! :)

- tuoretta lohta sopiva määrä eli reilusti
- kylmäsavustettua lohta vähän (mausteeksi)
- pottua (mielellään puikulaa tai muuta hajoavaa ja hyvän makuista)
- sipulia reilusti
- kokonaisia maustepippureita
- kuivattua tilliä
- suolaa
- mätitahnaa
- smetanaa tai kermaa
- sitruunamehua
- sokeria
- vehnäjauhoja
- tönkki voita

Pilko sipulit pieneksi ja potut sopiviksi. Keitä "lyhyessä" vedessä, johon lisäät heti alkuvaiheessa voin, tillin, maustepippurin, mätitahnan ja suolan. Leikkaa tuore lohi sopiviksi paloiksi ja marinoi sitä hetki leikkuulaudalla ripottelemalla päälle suola ja sokeri ja pirskottelmalla sitruunamehua koko komeuden päälle.

Kun potut alkavat olla kypsiä, lisää kattilaan lohi, myös kylmäsavulohi. Lisää päälle smetana tai kerma, tai vaikkapa molempia. Jos haluat keventää hieman, voit korvata kerman maidolla. (Hyvää tulee silti, eikä edes kevyttä! :D) Lopuksi voit suurustaa keittoa hieman vehnäjauhosuuruksella eli köyhän miehen kermalla. (l. sekoita kylmään vesitilkkaan pari kolme rkl vehnäjauhoja, jonka kaadat ohuena norona kiehuvan keiton sekaan koko ajan samalla sekoittaen) Kiehauta vielä ja nauti!

<3 Irmeli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti